Koordinasi DMN & TPN Dalam Otak ADHD

Dalam artikel yang lepas ada disebut tentang salah satu punca kecelaruan fungsi otak dalam kalangan individu ADHD iaitu gangguan koordinasi dalam ritma otak.

Semasa kita fokus pada suatu tugasan, otak kita berada dalam task-positive network (TPN). TPN digunakan untuk menyelesaikan masalah (problem solving), memberi perhatian khusus (focusing of attention), membuat keputusan (decision making), dan mengawal tindak-tanduk (action control).

Bagi mereka yang neurotipikal, semasa TPN diaktifkan, default mode network (DMN) dinyahaktif, dan sebaliknya. Ini kerana hubungan antara TPN dan DMN adalah bersifat antagonistik.

20 Awesome Screensavers for Windows - Make Tech Easier
DMN seperti ‘screensaver’ di komputer anda

Namun bagi mereka yang ada ADHD, semasa TPN aktif, DMN juga aktif. Apabila DMN aktif, TPN dinyahaktif. Ini menyebabkan ADHDer sangat sukar untuk kekal berada dalam zon TPN, lantas hilang fokus dan fikiran pun menerawang. Ada masanya badan bergerak secara automatik tanpa sedar (auto-pilot mode) – risiko untuk kemalangan tinggi apabila sedang memandu kenderaan.

DMN digunakan untuk kesedaran emosi kendiri (emotional self-awareness), kognitif sosial (social cognition), kreativiti (creativity), dan membuat keputusan yang beretika (ethical decision making).

Jika otak kita berlebihan menjurus pada DMN, kita akan masuk ke satu keadaan yang dipanggil brooding. Brooding ialah berlebihan memikirkan hal yang telah lepas atau terlalu risau untuk perkara yang belum tentu akan jadi, lantas membuatkan seseorang itu tiada motivasi untuk membuat sesuatu.

Mengikut saranan Dr Edward Hallowell dan Dr John Ratey dalam buku mereka ADHD 2.0, untuk ‘keluar’ dari belenggu brooding, seseorang itu perlu buat apa saja untuk fokus pada sensasi luaran (external sensation) seperti menari, menyanyi sambil berdiri atas satu kaki, main dengan haiwan peliharaan, dan sebagainya. Ini akan memaksa otak kita shift daripada DMN ke TPN.

Bersenam dan mindfulness meditation juga membantu.

Tip #1: Sekiranya anda rasa bersenam dan beriadah itu melecehkan kerena perlu pakaian sukan yang sesuai dan mengambil masa yang lama (kebanyakan senaman mengambil masa 15~60 minit), mulakan dengan program senaman yang ringkas iaitu radio taisō. Radio taisō ialah senaman 3 minit yang mula disiarkan di radio Jepun semenjak tahun 1928. Anda boleh ikut gerakan radio taisō di YouTube dengan hanya berbaju tidur.

Tip #2: Berlawanan dengan meditasi yang memerlukan kita kosongkan fikiran (DMN), meditasi mindfulness memerlukan kita fokus pada sensori seperti kadar pernafasan dan degupan jantung (TPN). Mindfulness bukan terhad pada meditasi saja. Sebarang aktiviti yang memerlukan kita fokus boleh membuat otak kita keluar daripada DMN. Contohnya, makan gula-gula sambil pejam mata. Kita fokus pada rasa gula-gula itu dan pergerakan ia di dalam mulut bila ditolak lidah ke kiri, ke kanan, ke depan, dan ke belakang.

Rujukan utama:

ADHD 2.0: New Science and Essential Strategies for Thriving with Distraction – From Childhood through Adulthood (2021) by Edward M. Hallowell & John J. Ratey

Featured Photo by Hal Gatewood on Unsplash

Tingkatkan Kesedaran ADHD Anda

Sertai Konvensyen Virtual ADHD Malaysia yang bakal berlansung pada 10-21 Disember ini.

Comments are closed.

APA ITU ADHD?

Nama saintifik ADHD adalah Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dalam Bahasa Melayu, ADHD ialah; Gangguan Kekurangan Perhatian dan Hiperaktif.Maksud ADHD tidak

Teruskan Bacaan »

KENALI ADHD

“Anak puan mempunyai masalah untuk fokus di  dalam kelas, suka bermain, kacau kawan dan kadang-kadang mengelamun jauh.” Apabila guru memberitahu

Teruskan Bacaan »